Andragoški zavod Andragoški zavod - 90 let

Center medgeneracijskega učenja Maribor

Katalog izobraževanja 2018/2019

Katalog2018

 

Izkoristite ugodnosti!

Drugi o nas

Izjava iz ankete v tečaju digitalne fotografije.

"Pri vas se dobro počutim. Obiskoval sem že tečaj nemškega in angleškega jezika, sedaj pa sem izpopolnil še svoje znanje digitalne fotografije."

Več

e-novice

DA, želim BREZPLAČNO obveščanje o novostih!

Center medgeneracijskega učenja Maribor

IMG 9977IMG 9943 

 

 

 

 

 

 

Na Ljudski univerzi Andragoškem zavodu Maribor smo prepoznali potrebo po medgeneracijskem sodelovanju in učenju, zato smo se odločili, da v našem lokalnem okolju 

vzpostavimo Center medgeneracijskega učenja Maribor (CMU) in se tako pridružimo projektu spodbujanja medgeneracijskega učenja in ustanavljanja lokalnih centrov, ki je nastal na pobudo Zveze ljudskih univerz Slovenije.

S svojo dejavnostjo Center medgeneracijskega učenja pokriva širše lokalno območje in deluje na področju udejanjanja medgeneracijskega sodelovanja s prostovoljstvom. Center različnim generacijam ponuja priložnosti za izmenjavo izkušenj ter znanj za medsebojno učenje in druženje.

Medgeneracijsko sodelovanje je stoletja veljalo za nekaj samo po sebi umevnega. Posameznik se je z njim srečeval pretežno znotraj družin in osebnih stikov, pomenilo pa je nepogrešljiv neformalni in priložnostni način prenašanja znanj, veščin, kompetenc, norm in vrednot med generacijami.

Danes je povsem drugače. Sodelovanje med generacijami ne poteka več le spontano, ampak so zanj potrebne tudi spodbude na širši, družbeni ravni. Zato koncept medgeneracijskega učenja postaja vse bolj tudi vsebina strateških dokumentov ter programov vladnih in nevladnih organizacij.

V medgeneracijsko učenje bomo zajeli prav vse generacije – veterane, otroke blaginje, generacijo X, generacijo Y in tudi generacijo Z. Partnerji bodo tako na eni strani zagotavljali sodelovanje mentorjev prostovoljcev, ki bodo svoja znanja in izkušnje prenašali na drugo generacijo, na drugi strani pa bodo svojim članom zagotavljali dostop do znanja in izkušenj drugih generacij.

Povezati si želimo čim več pozitivnih ljudi, ki bi popestrili dejavnost centra s svojimi izkušnjami, druženjem in iskrivostjo. Pod pojmom partnerja si predstavljamo vse, ki želijo na kakršenkoli način prispevati v skupno dobro in sooblikovati pogoje za kakovostno in učno dejavnejše življenje na prostovoljski ravni.

Pridružili so se nam že domovi za starejše, osnovne šole, različni zavodi in društva ter posamezniki.

Projekt podpirajo naši lokalni ambasadorji medgeneracijskega učenja: Tone Partljič, Peter Ternovšek, ter radijca Štefko Bratkovič in Ana Praznik.

Več informacij dobite na AZM-LU, pri Klavdiji Mirič in Tatjani Njivar, ki sta dosegljivi na 02 234 11 11 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

Na medgeneracijsko druženje tokrat vabimo tujce, ki živijo v Sloveniji in bi jo radi bolje poznali.

S pomočjo zabavne družabne igre Moja Slovenija bomo spoznavali naravne lepote, kulturo, zogodovino in posebnosti Slovenije.

Srečanje bo 20. 4. 2016 ob 12.30 na AZM-LU. Obvezne so prijave, ki jih zbiramo do 17. 4. 2016 v info pisarni ali na 02 234 11 11.

 

Vabljeni na brezplačni medgeneracijski delavnici v mesecu marcu:

Ali vemo, kaj nosimo?

9. marec 2016 ob 12.00

Na tokratnem medgeneracijskem srečanju se bomo pogovarjali o naših potrošniških navadah na primeru oblačil. Srečanje bomo pričeli z ogledom pretresljivega polurnega dokumentarca o proizvodnji bombaža v Indiji, ki bo izhodišče za pogovor.

Kje in pod kakšnimi pogoji izdelujejo oblačila, ki jih nosimo? Kakšne so posledice za okolje in ljudi? Kakšne kemikalije se skrivajo v oblačilih in kako izbrati, da bomo ostali zdravi? Kako se potrošniške navade razlikujejo med generacijami? Kaj lahko storimo sami, da bomo obrnili tok globalne tekstilne industrije in prispevali k spremembam?

 

Pomladanske dekoracije

 16. marec 2016 ob 16.00

Na delavnici bomo izmenjali ideje za izdelavo pomladanskih dekoracij za polepšanje doma in skupaj ustvarjali. Vabljeni vsi, otroci in starejši, ki ste spretni pri ustvarjanju in tisti, ki bi se radi naučili preprostih a učinkovitih tehnik.
S seboj prinesite material, ki ga želite uporabiti, nekaj pa ga bo na voljo tudi na delavnici, prav tako pripomočki.

IMG 9361

 

Delavnici sta brezplačni, prijave zbiramo v info pisarni AZM-LU ali na: 02 234 11 11, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

na medgeneracijsko delavnico IZBOLJŠAJMO SVOJE ODNOSE S POMOČJO EFT. Svoje znanje in izkušnje bo z nami ponovno delila gospa Marjana Fras, certificirana izvajalka EFT metode.

eft imagesDelavnica bo 19. 2. 2015 ob 11. uri na Andragoškem zavodu Maribor - Ljudski univerzi (Maistrova 5, Maribor). Primerna je za vse generacije. Vabljeni!

 

Delavnica je brezplačna. Prijave zbiramo v info pisarni AZM-LU, na 02 234 11 11 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Vabljeni na brezplačne medgeneracijske delavnice:


Medkulturno kulinarično doživetje
24. 11. 2015, od 12.00 do 13.30
Kulinarično obarvano medgeneracijsko srečanje z družino iz Sirije.
V sproščenem vzdušju bomo Sirijo spoznavali skozi kulinariko in skupaj z gosti pripravili slovensko sirijsko kosilo.


Komunikacija kot orodje in most h kakovostnim medgeneracijskim odnosom
25. 11. 2015, od 11.00 do 12.30
Si želite reči »ne« brez občutka krivde? Si želite razumeti izvor konfliktov s katerimi se srečujemo v družini, partnerskem odnosu, službi? Vabljeni na medgeneracijsko srečanje, kjer se bomo pogovarjali o pomenu kakovostne komunikacije v medosebnih odnosih, razvijali kritičnost in samorefleksijo v sporazumevanju z drugimi ter se učili sprejemati odgovornost za lastne odzive v komunikaciji.
Pogovor bo vodila gospa Branka Hribar, mag. sociologije.


Medgeneracijski potep po čevljarčkovi poti
26. 11. 2015, od 12.00 do 13. 30
Otroci in starši bodo s pomočjo pravljice o čevljarčku, ki reši Maribor spoznavali zgodovino svojega mesta.


Vsi dogodki so brezplačni. Odvijali se bodo v prostorih AZM-LU. Informacije in prijave:  v informacijski pisarni AZM-LU, na 02 234 11 11 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

IMG 0611

 

 

 

 

 

 

 

 

Center medgeneracijskega učenja na AZM-LU vabi na brezplačne medgeneracijske  delavnice:

1.  Ko stara majica postane nov kos nakita (ob 10:00)
Ustvarjalna delavnica na kateri bodo mladi skupaj s starejšimi ustvarjali verižice in zapestnice iz bombažnih majic.

2.  Origami za vse generacije (ob 12:00)
Ustvarjalna delavnica na kateri bodo otroci, mladi in starejši skupaj ustvarjali okrasne predmete iz papirja.

3. 12 korakov zdravega prehranjevanja in pomen gibanja za zdravo življenje (ob 12:00)
Predavala bo Zvezdana Vražič, dipl. m. s., spec. klinične dietetike, koordinatorka Oddelka za promocijo zdravja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Že več kot 10-let se ukvarja s prehranskim svetovanjem odraslih in otrok in z gibalno aktivnostjo odraslih. Vabljene vse generacije.

4.  Zdrav življenjski slog (ob 15:00)
Druženje romskih žensk in njihovih otrok na temo zdravega življenjskega sloga – delavnica s praktičnim prikazom priprave zdravega obroka.

Delavnice so brezplačne, prijave zbiramo v info pisarni na AZM-LU, na 02 234 11 11 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , kjer so na voljo tudi dodatne informacije.
Vse delavnice se bodo odvijale na Andragoškem zavodu Maribor, Maistrova 5. Vabljeni!

 

Aktualno

Vabimo k sodelovanju v Tednu vseživljenjskega učenja (TVU)

Vse zainteresirane ustanove, društva in posameznike prijazno vabimo k soustvarjanju TVU in Parade učenja.
Tudi v letu 2019 na AZM-LU prevzemamo vlogo regionalnega koordinatorja TVU, ki bo potekal od 10. do 19. maja 2019, v razširjenem terminu pa do konca junija. TVU je vseslovenski festival učenja, s katerim opozarjamo na vseprisotnost in pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Skupaj s sodelujočimi ustanovami Mariborčanom vsako leto ponudimo številne brezplačne izobraževalne dogodke, predstavitve, delavnice, predavanja, razstave, dneve odprtih vrat ipd.

To je priložnost, da se tudi vi predstavite širši javnosti ter prispevate k širjenju kulture vseživljenjskega učenja v Mariboru in širše. Sodelujete lahko s svojimi izobraževalnimi, informativnimi in promocijskimi dogodki, ki so odprti za vse ali namenjeni zaključenim skupinam. Morda imate v času festivala že načrtovane kakšne dogodke in jih lahko priključite TVU.
Za prijave k sodelovanju in informacije smo na voljo na: 02 234 11 30, 041 776 834, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Vabljeni tudi k sodelovanju na Paradi učenja (sreda, 15. maj), kjer lahko na stojnici, na odru ali z delavnico predstavite svojo dejavnost. Gre za enodnevni festivalski dogodek za promocijo vseživljenjskega učenja v okviru TVU in se dogaja v večjih slovenskih mestih istočasno. Naša Parada učenja bo na dvorišču Vetrinjskega dvora v središču mesta v dopoldanskem času, spremljevalni dogodki pa tudi na drugih lokacijah.

Brezplačni tečaji

Andragoški zavod Maribor
- Ljudska univerza

Maistrova ulica 5, 2000 Maribor

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
T: +386 2 234 11 11
M: +386 51 356 560
F: +386 2 234 11 22

© 2012 Andragoški zavod Maribor - Ljudska univerza | Piškotki
Oblikovanje spletne strani: NAVDIH.NET, Izvedba: Lampret.net