Skoči na glavno vsebino
Select Page
100 let AZM
Logotip - center za razvoj kadrov Korak
Erasmus+, K1

 

Za mobilnost smo se odločili, da izboljšamo osebne in poklicne kompetence zaposlenih za izobraževanje ranljivih ciljnih skupin (učne tehnike in metode, uporaba IKT tehnologije, svetovanje, motiviranje) in pridobimo nova znanja s področja zdravega, uravnoteženega življenjskega sloga zaposlenih in kako ta znanja prenesti na udeležence.

Dve zaposleni sta se v letu 2019 udeležili izobraževalnega obiska v Marburgu pri organizaciji Mittelhessischer Bildungsverband.

Udeleženki mobilnosti sta se seznanili z aktivnostmi države gostiteljice po naslednjem programu:

  • aktivnosti Osrednjehesiškega izobraževalnega združenja in institucije Arbeit und Bildung,
  • produkcijske šole v Marburgu in njihovih pedagoških ter metodoloških pristopov,
  • obisk podjetja Praxis GmbH,
  • predstavitev projekta BLEIB in Hessen II, ki svetuje in vodi beguncem ter migrantom pri integraciji,
  • predstavitev pilotnega projekta “izboljšanje kompetenc/ odpiranje novih možnosti” za poklicno integracijo brezposelnih oseb in migrantov: okoljevarstven in trajnostno naravnan projekt za dolgotrajno brezposelne, vključno z migranti, s ciljem vrnitve na trg dela.

Udeleženki mobilnosti sta zaznali  razliko v miselnosti migrantov, ki so si izbrali Nemčijo kot ciljno državo, in so bili zelo motivirani za vse aktivnosti, povezane integracijo, tudi zaradi razmeroma visoke finančne podpore. Izobraževanje in usposabljanje migrantov za delo je zelo celostno, veliko je individualne podpore.  Migranti se usposabljajo za konkretna praktična dela in imajo veliko stika z mojstri s teh delovnih področij (lesarstvo, šivanje, kuhanje, urejanje okolja …). Zelo dobrodošlo je hitro vključevanje migrantov v aktivnosti, ki jim neposredno omogočajo pridobitev delovnih veščin in začnejo potekati kmalu po učenju nemškega jezika, učenje jezika se nadaljuje tudi v času vključenosti v delovne procese. Vključenost dolgotrajno brezposelnih in migrantov/begunce v projekt urejanja javnih površin in skrbi za lasten vrt (samooskrba) se je izkazal kot zelo učinkovit projekt. Projekt smo primerjali s projektom neformalnega izobraževalnega programa Projektno učenje za mlajše odrasle, ki obsega skrb za lasten vrt z vsemi koraki od načrtovanja, do posaditve in uporabe pridelane hrane.

Obisk MBV
Logo E+

Izbrano za vas

Na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi nudimo raznovrstno izobraževalno ponudbo prilagojeno različnim ciljnim skupinam. Tu lahko na enem mestu najdete vse vsebine, ki so namenjene posebej vam.
Dostopnost